Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Januara. 2022. Svijet
Švedska produžava ograničenja za dvije nedjelje, Danska ih ukida

Švedska je danas objavila da će nekoliko ograničenja zbog korona virusa produžiti za dvije nedjelje, dok je Danska saopštila da ukida sve mjere uprkos rekordnom broju novih infekcija.

Vlasti Švedske ukazuju na rekordno širenje infekcije korona virusa i procjenjuju da važeće mjere treba da ostanu na snazi još dvije nedjelje, poslije čega bi bile ukinute ako situacija to dozvoli, prenose agencije.

Razlog za produženje važenja ograničenja je to što vlasti očekuju pad broja novih infekcija za nekoliko nedjelja. Švedska je u proteklih sedam dana prijavila 270.000 novih infekcija.

Švedska, koja je tokom većeg dijela pandemije imala jedan od liberalnijih pristupa u Evropi, sada je ograničila rad kafića, barova i restorana do 23.00, apelovala na građane da rade od kuće kada je to moguće i preporučila nastavu na daljinu u visokom obrazovanju.

Za razliku od Švedske, danska vlada je danas objavila da od 1. februara ukida sva ograničenja jer kovid-19 više ne smatra opasnom bolešću po društvo, usljed visoke stope vakcinacije.

Premijerka Danske Mete Frederiksen rekla je da se zemlja sljedeće nedjelje vraća životu kakav je postojao prije pandemije korona virusa.

To znači da će biti ukinuta sva trenutna ograničenja, među kojima su neophodno posjedovanje digitalne kovid propusnice za ulazak u većinu objekata, obavezno nošenje maske i ograničeno radno vrijeme kafića i restorana.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision