Subota, 17. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Oktobra. 2020. Zanimljivosti
Švajcarski glečeri se tope zabrinjavajućom brzinom

Švajcarski glečeri nastavili su da se tope zabrinjavajućom brzinom ove godine i sniježni pokrivač na najvećem glečeru na Alpima nikad nije bio toliko mali, upozorava se u danas objavljenoj studiji.

Ukupno su švajcarski glečeri izgubili dva odsto svog obima ove godine prema godišnjoj studiji koju objavljuje Švajcarska akademija nauka.

To je u skladu sa prosjekom posljednjih deset godina ali te cifre su ipak “vrlo zabrinjavajuće” rekao je za Frans pres autor izvještaja Matijas Hus koji vodi mrežu za nadzor glečera Glamos.

“Cifre su nešto manje nego posljednje tri godine kada smo imali izuzetno visoke temperature ali ipak glečeri su izgubili mnogo mase”, dodao je taj naučnik.

U posljednjih 60 godina švajcarski glečeri izgubili su vode koliko je ima u Bodenskom jezeru, još zvanom i jezero Konstanc, dužine 63 kilometara na austrijsko-nemačko-švajcarskoj granici.

Jedno od najviše zabrinjavajućih mjerenja odnosi se na najimpozantniji alpski glečer Aleč.

Od kad su počela mjerenja prije nešto više od 100 godina ove godine je zabilježena najslabija akumulacija snijega do sada, rekao je Hus. Mjerenja su rađena na visini od 3.466 metara gdje uvijek ima snijega.

“Hladno je tamo gore ali ima malo akumuliranog snijega čak i na toj visini, naravno to je loš znak za najveći glečer u Alpima”, rekao je on.

Glečer koji se prostire na 86 kvadratnih kilometara u švajcarskim Alpima ima prema procjeni 11 milijardi tona leda, ali se njegov front povukao oko jedan kilometar od početka veka.

Alečki glečer najimpozantniji je među preko 4.000 alpskih glečera.

Studija univerziteta ETH u Cirihu ukazuje da će 95 odsto tih veličanstvenih ledenih masa nestati do 2100. godine ukoliko se ne obuzda emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Dvije trećine glečera će nestati čak i ako se budu poštovale mjere usvojene prema Pariskom sporazumu o klimi, navodi ta studija.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision