Thursday, 23. September 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Avgusta. 2021. Svijet
Šumski požari bjesne i u Grčkoj, turistima naređena evakuacija s ostrva u blizini Atine

Požari koji bjesne južnim dijelovima Evrope zahvatili su i Grčku, a mnogi turisti i građani koji žive na ostrvu Evia morali su se evakuisati uslijed šumskih požara koji su se približili naseljenim područjima.

Vatra se dodatno rasplamsala i jakim vjetrom koji puše u ovom dijelu grčke te su zbog toga vlasti na ostvru koje se nalazi u blizini Atine primorane poslati turiste, ali i građane na sigurniju lokaciju.

Prema pisanju Reutersa, brodovi obalske straže evakuirali su najmanje 50 osoba s plaže u blizini sela Rovies te ih prebacili na trajekt kojim su se udaljili od ostrva.

“Vatra je gorjela cijelu noć. Šuma je uništena, sela su spaljena. Ostavili smo svoje domove, kućne ljubimce i naše stvari”, rekla je jedna od stanovnica za lokalnu televiziju.

Ovo nije jedini požar koji je trenutno aktivan u Grčkoj. Požari u blizini sjevernih dijelova Atine trenutno su pod kontrolom, a vatrogasci su saopćili kako rizik od ponovnog pokretanja požara i dalje postoji s obzirom da se u Grčkoj u narednim danima očekuju temperature iznad 40 stepeni celzijusa.

“Vremenski uslovi su ekstremni. Trebali bismo izbjegavati aktivnosti koje bi mogle izazvati nove požare”, rekao je zamjenik ministra Nikos Hardalias.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision