Utorak, 10. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Šuma izrasla na stadionu!? To nam je budućnost?

Stadion je posljednje mjesto na kojem bi očekivali šumu, priznajte. Hoćemo li ikada živjeti u svijetu u kojem će stabla biti takva rijetkost da ćemo u njima moći uživati na točno određenim mjestima – pitanje je koje nam je svojom umjetničkom instalacijom postavio Klaus Littman. 

Tristo stabala nalazi se na stadionu Wörthersee, u Klagenfurtu, u austrijskoj Koruškoj. Littmanova postavka “Za šumu – neprekidna privlačnost prirode“, otvorena je 8. septembra, a inspirirana je više od 40 godina starim distopijskim crtežom austrijsko umjetnika i arhitekta Maxa Peitnera kojim je htio prikazati kako će doći vremena u kojem će šume postojati samo kao izložbeni objekti.

Naime, cilj ove instalacije je, kaže Litman, da “ljudima promijeni percepciju prirode i da ih natjera da razmišljaju o budućnosti“. On je na simboličan način htio pokazati kako bi jednoga dana, ako ne budemo čuvali šume i prirodu, mogla izgledati naša stvarnost.

Littmanovu šumu čine stabla od kojih neka teže do šest tona, a pomogao mu je krajobrazni arhitekt Enzo Enea, koji je gotovo čitavu površinu igrališta prekrio mješovitom šumom koja je karakteristična za središnju Evropu, navod Guardian.

Ovaj je projekt najveća austrijska javna umjetnička instalacija i može se posjetiti i po danu i po noći, od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan.

A do 27. oktobra, do kada je otvorena ova izložba, austrijski drugoligaš koji inače igra na stadionu, timove će dočekivati na susjednom stadionu Karawankenblick. Kada se izložba završi, čitava će šuma biti presađena na lokaciju blizu stadionia gdje će postati “živa šumska skulptura”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision