Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Januara. 2022. Region
Šta se dešava sa Sjevernom Makedonijom nakon odlaska Zorana Zaeva?

Iza Sjeverne Makedonije teška je godina, a nova 2022. donosi samo neizvjesnost. Nakon pada socijalista na lokalnim izborima i ostavke premijera Zorana Zaeva otvorila su se brojna pitanja.

Sjevena Makedonija je u posljednjoj godini prošla kroz jedan vrlo težak period političkog preobražaja iz autokrativnog vođenja države od bivše vlasti VMRO partije u jedan demokratski proces na čijem čelu su socijaldemokrate, kaže za Klix.ba ekonomista i diplomata Draško Aćimović.

“Tadašnji premijer Gruevski, koji je došao na vlast kao reformator, u međuvremenu je promijenio stil vladanja i postao sve više okrenut kontroli i blokiranju procesa vezanih za NATO i EU, što je na kraju dovelo do njegove smjene i emigracije u Mađarsku. Vladu preuzima socijaldemokrata Zoran Zaev, koji se susreo s nizom teških odluka, ali je Sjevernu Makedoniju uveo u NATO, kao i nakon velikog pritiska Grčke i Bugarske uspio da se dogovori o promjeni imena zemlje, što je bio i uslov da počnu pregovori s Evropskom unijom”, navodi on.

Međutim, usljed neriješenog sistema odlučivanja unutar EU, konsenzusom, a ne kvalitativnom većinom, Bugarska je blokirala pregovore, a navedeni razloga bile su promjene historijskih podataka u obrazovnom sistemu.

“To je dovelo do velikog razočarenja građana, koji su krivca pronašli u premijeru. Nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima u novembru ove godine premijer Zoran Zaev podnosi ostavku na mjesto premijera, kao i predsjednika stranke SDSM i time pokazuje da je Sjeverna Makedonija demokratska zemlja u kojoj političari preuzimaju odgovornost i podnose ostavke. Na njegovo mjesto predsjednika partije i na mjesto premijera dolazi s pozicije zamjenika ministra finansija Dimitar Kovačevski. Njegov cilj je da s novom ekipom unutar partije i nekim izmjenama u vladi pokuša 2022. godine pokrenuti jače ekonomske reforme i otvoriti pregovore s EU, koji su prema posljednjim informacijama sa sastanaka ministara vanjskih poslova u Briselu, na putu da riješe nesporazume u narednih nekoliko mjeseci”, smatra Aćimović.

Kaže da što se tiče velikog projekta Otvorenog Balkan,a čiji je jedan od najagilnijih predstavnika bio Zoran Zaev, uz Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Edija Ramu, premijera Albanije, koji se odvijaju uz veliku podršku SAD-a, očekuje se da Kovačevski nastavi istim putem kao i njegov prethodnik.

“Godina 2022. treba da donese mnogo praktičnih izmjena u protoku robe, ljudi i usluga u regionu, kao i usvajanje više od 40 milijardi eura za podršku razvoju Zapadnog Balkana. U vladi su pored socijaldemokrata Kovačevskog i predstavnici albanskih partija, a očekuje se da ponudu za ulazak u vladu dobiju i predstavnici srpske partije Ivana Stoiljkovića, što bi bio pozitivan znak saradnje u okviru projekta Otvoreni Balkan”, izjavio je.

Na kraju Sjeverna Makedonija će se u 2022. godini sresti s problemima koji su unutar EU vezani za prelazak stranaka koje su u grupaciji EPP (narodne konzervativne stranke) u jednu grupaciju koju je formirala mađarski vladajući FIDESZ i za koju se očekuje da će rasti i jačati, a na krilima nacionalističkih i radikalnih vjetrova, dodaje on.

“Partija VMRO bivšeg premijera Grujevskog, pripada pridruženim članovima EPP-a i očekuje se da će slijediti prelazak u tu novu grupaciju sto bi moglo izazvati dodatnu nestabilnost u regionu. Pozitivno za premijera Kovačevskog je pobjeda sestrinske stranke SPD u Njemackoj koji će dati vjetar u leđa novoj vladi Sjeverne Makedonije i pomoći oko otvaranje pregovora s EU”, zaključuje Aćimović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision