Monday, 14. June 2021.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Šta nam boja munje otkriva o njenim karakteristikama?

Pored toga što su najčešće, bele munje su i jedne od najjačih i najopasnijih. Otkrivamo vam šta druge boje munja govore o njihovoj opasnosti i karakteristikama.

Munja – prelepa, ali i opasna pojava koja je od davnina intrigirala čoveka. Iako može izazvati velike štete na objektima i ubiti ljude i životinje, i dalje smo očarani svaki put kada se pojavi. Munje mogu biti najrazličitijih boja, a to zavisi od nekoliko faktora.

Dok čitate ovaj tekst, na planeti besni oko 2.000 oluja sa grmljavinom, a svaka od njih u sekundi proizvodi 200 pražnjenja statičkog elektriciteta, koja se reprezentuju kroz munje i grmljavinu, piše World Atlas.

Šta utiče na boju munje?

Izgled munje zavisi od atmosferskih uslova – prašine, vlažnosti, izmaglice… U trenutku udara u zemlju ili objekat, munja je obično crvene ili narandžaste boje. Najčešća boja koju viđamo je bela, ali munje mogu biti i žute, plave, ljubičaste, čak i zelene.

Atmosfera je najvažniji faktor koji određuje boju munje, ali bitno je i okruženje i temperatura. Što je temperatura munje viša, a može dostići i 27.760 stepeni celzijusa, to je njena boja bliža kraju spektra.

Poznata nam je izreka “Lepota je u oku posmatrača”, a ona važi i za lepotu munje. Udaljenost između munje i posmatrača utiče na percepciju boje. To se dešava jer se zraci munje rasipaju tokom svog putovanja zbog prisustva čestica u vazduhu. Zbog toga različiti posmatrači mogu videti istu munju u nekoliko različitih boja.

 

munje-0039243874
Foto: Profimedia

 

Šta nam boja munje govori o njoj?

Pored toga što predstavljaju način kojim priroda iskazuje svoju lepotu, različite boje munja nam pružaju informacije o oluji i vremenskim uslovima. Svi tipovi munja se smatraju opasnim, ali ne u istoj meri. Najčešće su bele munje, a one su i najtoplije i to ukazuje na nisku koncentraciju vlage u atmosferi. Takođe, bele munje su jedne od najjačih i najopasnijih upravo zbog svoje vreline.

Žute munje se mnogo ređe viđaju. One su hladnije od ostalih i govore nam da je u pitanju suva oluja sa velikom količinom prašine. Ljubičaste i plave munje su najčešće praćene kišom, gradom i ostalim padavinama. Plave munje putuju veoma brzo i udaraju iznenada, stoga se smatraju najopasnijim.

Zelene munje su prava misterija i veoma je teško uočiti ih jer su skrivene unutar oblaka. Jedini fotografski zapis i dokaz njihovog postojanja zabeležen je u Čileu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision