Ponedjeljak, 8. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2019. Bosna i Hercegovina
Špirić: SDA čeka da migranti dobiju državljanstvo pa da im ponude jedan resor
“Svi medijski izvještaji iz crne hronike gdje se migranti međusobno ubijaju, napadaju lokalno stanovništvo, prelaze šumskim stazama iz države u državu, nisu dovoljni argumenti za Vijeće ministara da preduzmu bar jednu suvislu aktivnost u interesu bezbjednosti građana BiH”, upozorio je Špirić.

On je podsjetio da je Vlada Austrije jučer odlučila da produži vanredne kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom kako bi se zaštitila od nelegalnog ulaska migranata na takozvanoj “balkanskoj ruti”, a Vijeće ministara BiH i dalje tvrdi da je situacija u BiH pod kontrolom.

Špirić je ukazao da je zanimljivo da se u izvještajima austrijskih medija napominje da je ministar policije Herebert Kikl kao obrazloženje o novoj odluci naveo “latentnu prijetnju terorizma” što bi trebalo da upali alarme u svim zemljama regiona, a posebno onim koje nisu članice EU.

“Tako u BiH selo gori, baba se češlja, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti. Upravo zbog ovakvog stanja anarhije u koju nas je dovela nesposobna vlast trebalo bi što prije fomirati novi saziv Vijeća ministara, ali sve su prilike da Bakir Izetbegović i njegova SDA čekaju da ovi migranti dobiju državljanstvo i da i njima ponudi jedan resor srazmjerno njihovoj brojnosti”, ocijenio je Špirić.

Imajući u vidu kompletnu situaciju sa migrantskom krizom i da se u BiH vraćaju ratnici IDIL-a, naglasio je Špirić, bilo bi neophodno da su koordinacioni tim i nadležne institucije u stalnom zasjedanju i da provode bezbjednosne mjere i akcije.

“Ali s obzirom na to da smo u BiH, čekat ćemo da migranti organizuju neku sjednicu i donesu odluku”, rekao je Špirić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision