Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Šefik Džaferović: Mnogo jači nisu uspjeli razbiti Bosnu i Hercegovinu, pa neće ni ovi danas

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorad Dodik najavio je kako će biti dat nalog MUP-u Republike Srpske da spriječi SIPA u izvršenju naredbi Tužilaštva BiH, a u vezi sa provođenjem izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko. Izmjene se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina. Praktično, Dodik najavljuje kako će policija RS-a pokušati spriječiti hapšenja koja bi trebala provesti SIPA.

No, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ističe kako bi to zapravo bilo novo krivično djelo.

– Država ima svoje nadležnosti. SIPA je nadležna za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Svaki pokušaj bilo koga da omete državu u izvršenju njenih nadležnosti je novo, vrlo teško, krivično djelo. Neka ne ulazi u jednu čitavu spiralu mogućih krivičnih djela, jer će sasvim sigurno odgovarati svako onaj ko se u to upusti, bez obzira na to koliko se danas osjećao moćnim, kazao je Džaferović za Oslobođenje i O kanal.

Prema njegovim riječima, izmjene Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko, imaju za cilj zaštitu digniteta žrtava.

– Vjerujem da postoji snaga u institucijama BiH da će zakon biti provođen i da neće uopće biti suspendovan i nije ga moguće, zapravo, suspendovati na bilo kojem dijelu BiH od bilo koga. Mislim da su to najobičnija zavaravanja ljudi i da je to pogrešna uputa ljudima i zato se, na kraju krajeva, može odgovarati. Najbolje je za sve da se zakon poštuje. To je jedan logičan zakon, to je jedan zakon koji štiti dignitet žrtava, zakon koji sprječava laž i svaku drugu vrstu necivilizacijskog ponašanja. To je nešto što je trebalo Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti katarzi i suočavanju sa istinom u BiH i u regionu. Vjerujem da je on od koristi za mir i stabilnost kompletnog regiona, obnovu povjerenja i izgradnju budućnosti, dodao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, otpori nametnutom zakonu mogu se tumačiti na različite načine.

– Jedan od načina je da se jednostavno nastavi praksa kojom će se oni koji su pravosnažno presuđeni za genocid i ratne zločine veličati kao heroji, što je najobičnija laž. Možemo da to posmatramo i sa aspekta svijesti kod aktera jedne takve necivilizacijske aktivnosti, a to je da su previše dobili Dejtonskim sporazumom i ako se istina bude do kraja objelodanila, a na tom smo putu, možda postoji strah da će neko upitati imamo li mi ovdje pravedno rješenje. Možemo posmatrati otpor i kroz prizmu političke borbe, borbe za jeftine političke poene, ali se u svakom slučaju radi o vrlo opasnoj aktivnosti koja truje trenutno stanje u BiH i koja zlo sjeme sije i za budućnost. To se mora prekinuti. Laž ne može biti temelj na kojem se gradi budućnost. Ovaj zakon ide u prilog poštivanju istine i pravde, svega što nam je potrebno kao univerzalni civilizacijski princip kako bismo gradili odnose u budućnosti, ističe Džaferović.

Kao aktere takvih aktivnosti označio je ljude koji ne žele da BiH bude normalna država.

– To je opet skopčano sa drugim ciljevima koji se ni u ratu nisu mogli ostvariti. Oni su vezani za razbijanje Bosne i Hercegovini. Mnogo snažniji nisu uspjeli razbiti Bosnu i Hercegovinu, pa neće ni ovi danas. Svako ko bi se upustio u to, završit će u Haagu na smetljištu historije, poručio je.

Institucije teško mogu funkcionisati bez političkih predstavnika iz Republike Srpske. Džaferović smatra da im međunarodna zajednica treba staviti do znanja da to što rade, rade prije svega na štetu RS-a.

– Štetne posljedice mogu nastupiti po njih lično i entitet. Međunarodna zajednica treba poslati takvu vrstu signala, potpuno jasno i bez ikakve dvojbe. Pozivati se na pravo i entitet, a zanemariti državu Bosnu i Hercegovinu, zanemariti ulogu međunarodne zajednice u BiH, to je nešto što je protiv Dejtona. Ako se potkopa Dejton i bude doveden u pitanje, stvari su onda jasne. Onda će se potkopati i ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. A država će opstati i poslije toga jer je postojala i prije Dejtona, navodi Džaferović.

Dolazi novi visoki predstavnik. Danas je poručio da on nije diplomata nego političar, da mnoge poruke neće biti tako lijepo, diplomatski upakovane kako se to očekuje od međunarodnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Džaferović od Schmidta očekuje novi zamah u djelovanju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Smatra da je njegov dolazak u BiH ustvari produkt saznanja međunarodne zajednice da su procesi unutar države krenuli unazad onda kada je međunarodna zajednica počela popuštati sa svojom ulogom u BiH.

– Schmidtov zadatak je da pomogne BiH, jednom odlučnom akcijom. da se Bosna i Hercegovina što prije uspostavi kao funkcionalna i efikasna država koja može funkcionisati bez međunarodne zajednice. Bosna i Hercegovina trenutno ne može, ili teško može funkcionisati, imajući u vidu postojeće blokade, evo sada i bojkote, bez odgovarajuće, Dejtonom propisane uloge međunarodne zajednice, kazao je.

Dotakao se i prijedloga Ministarstva prometa i komunikacija BiH da se iz državnog budžeta izdvoji milion i po maraka za finansiranje RTV Herceg Bosne. Dragan Čović je jučer izjavio da ovu televiziju smatra javnim servisom i da država treba izdvojiti taj novac za pomoć u razvoju ove televizije. Džaferović je poručio da BiH ima svoj RTV sistem, a u okviru tog sistema ima tri javna servisa – jedan državni i dva entitetska.

– I tačka. Sve drugo nije to. Prema tome, ta televizija nije javni servis. Ta televizija ne može da dolazi u taj krug. Ako je to finansiranje za sve radiotelevizije u BiH, pa i javne i privatne, onda je to nešto sasvim drugo. Što se mene tiče, to neće proći, ističe.

U nastavku pogledajte cijeli intervju, a možete ga pročitati i u sutrašnjem izdanju dnevnog lista Oslobođenje.

Razgovarao Kenan Ćosić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision