Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Marta. 2022. Svijet
Šef Ureda predsjednika Ukrajine: Svijet treba model sigurnosti koji će Rusiji onemogućiti agresiju

Šef Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jarmak poručio je kako Ukrajina nakon završetka rata s Rusijom mora dobiti novu strukturu sigurnosnih garancija koje bi trebale spriječiti ponavljanje invazije s kakvom se država suočava od 24. februara.

Između ostalog, Jarmak je pozvao svjetsku zajednicu da se ujedini i da razvije mehanizam koji bi pružio sigurnost Ukrajini, ali i Evropi i svijetu.

“Dajte svijetu model koji će Rusiji oduzeti mogućnost vođenja agresivna politike još duži period, a ne samo nakon završetka aktivne faze neprijateljstava na teritoriji Ukrajine”, ističe Jarmak.

Također, on je upozorio na sklonost određenih zvaničnika rješenjima koja bi ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Nismo zadovoljni kompromisom o ruskim uslovima. Žrtva agresije ne smije platiti za mir. Agresoru se mora oduzeti mogućnost da ponovo napadne. Zato pozivamo naše partnere i saveznike da pronađu format koji bi funkcionisao efikasno i dugo”, ističe šef ureda.

Napomenuo je da je Ukrajina dobro naučila lekcije iz Budimpeštanskog memoranduma te da je odluke iz tog perioda platila skupo i to životima građana.

“Ovaj rat je potpuno uništio stari sistem međunarodne sigurnosti. Ko to ne vidi, on je slijep. Moramo izgraditi novi sistem. Ukrajina je dokazala da zaslužuje ne samo da bude učesnik, već i osnivač takvog sistema”, naglašava Jarmak.

U okviru pregovora s Ruskom Federacijom i prekidu sukoba i sigurnosnim garancijama, Jarmak ističe kako Ukrajina u konsultacije uključuje i partnere koji bi mogli postati garanti sigurnosti.

“Među garantima sigurnosti Ukrajine trebale bi da budu stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Njemačka i Turska. Osim toga, sada su tu uključeni Izrael, Kanada, ali i Italija. Što veća lista, to je bolje za nas”, zaključuje Jarmak.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision