Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Aprila. 2021. Bosna i Hercegovina
Šarović: Spremni smo razgovarati s Trojkom, za BiH je važno ostaviti opterećujuće teme po strani

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentarišući ideju o velikoj političkoj platformi opozicionih snaga iz RS-a i FBiH za državni nivo, rekao je za Klix.ba da je njegova stranka spremna razgovarati sa svima kojima je cilj razvoj ekonomije, borba protiv korupcije i bolji život građana u svakom dijelu BiH.”Fokus SDS-a na čijem sam čelu je ekonomija, napredak, investicije i naprosto razvoj zemlje. To su najpreče stvari, a sve ostalo je gubljenje vremena. Pretpostavljamo da ima dovoljno političkih faktora u cijeloj BiH koji razmišljaju na sličan način. Mi nemamo nikakav problem da razgovaramo s bilo kim u cijeloj zemlji pa i s političkim opcijama s kojim možda nemamo programskih i ideoloških dodira i imamo političke razlike”, kazao je Šarović.

Smatra važnim da svi jednako poštuju Dejtonski mirovni sporazum i prihvate realnost, makar se nekima neke stvari i ne sviđale.

“To je važno kako bi ovu zemlju, odnosno svaki njen dio, poveli putem razvoja, očuvanja mira i perspektive svakog građanina, a ne da razmišljamo kako da sreću tražimo na nekom drugom evropskom mjestu, a to je porazna činjenica s kojom se suočavamo posljednjih godina”, dodao je.

Prvi čovjek SDS-a se pita zašto se napokon ne bi počelo razmišljati na takav način u cijeloj BiH.

“To znači da trebamo na stranu staviti velike i opterećujuće teme kojih ima sigurno. Poruka je da ne otvaramo ono što će nas udaljiti i o čemu se teško možemo dogovoriti. Svaki takav pokušaj oduzet će nam vrijeme, udaljiti i stvoriti nove procjepe među nama. Poruka može biti i da zaista nema potrebe da se crtaju nove granice, novi entitete i nove karte. Ne prizivajmo rat jer to praktično vodi ka daljem siromašenju zemlje koja je i onako jedna od najsiromašnijih u Evropi”, poručio je Šarović.

On je kazao da i među strankama opozicije u RS-u ima razlika, ali da pronalaze zajednička rješenja u cilju boljeg života građana.

“Među nama ima razlika, nismo isti, jer da jesmo bili bi u jednoj stranci. Imamo neke zajedničke ciljeve koji su veći i preći od razlika, a to je da zaustavimo ovu agoniju u kojoj se svi nalazimo i da se okupimo oko tih ciljeva. Mislim da to vrijedi i sigurno u cijeloj zemlji ima onih koji slično razmišljaju”, mišljenja je.

Govoreći o političkoj sceni u RS-u, Šarović kaže da Milorad Dodik i njegovi saveznici potpiruju niske strasti i priželjkuju preuređenje Dejtona.

“Ta avantura zaista RS-u ne odgovara. Često kažem da je to opasna igra, neodgovornih vođa koji plitko misle i kratko vide. Sve te avanture skupo će nas koštati, lošije ćemo živjeti i biće nas sve manje u ovoj zemlji”, smatra naš sagovornik.

Da od preuređenja BiH i tzv. Dejtona 2 nema ništa nedavno je potvrdio i američki državni sekretar Antony Blinken koji je pozvao političke lidere u BiH da rade na reformama i boljem životnom standardu.

“Ako signali dolaze iz SAD-a, zatim EU, a vidjeli smo i naših susjeda koji su javno nešto slično rekli, mislim da je potpuno jasan put kojim trebamo ići. Bojim se, kako se budemo približavali izborima iduće godine, oni koji žele da zadrže vlast pod svaku cijenu će posegnuti za ovim teškim pitanjima jer u siromaštvu za takva pitanja brzo nađu sagovornike. Nadam se da se ovaj put to neće desiti i da neće uspjeti”, zaključio je.

Podsjetimo, blok opozicionih stranaka u RS-a čine SDS, PDP i DNS, dok je opoziciona “Trojka” u FBiH sastavljena od Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision