Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Oktobra. 2021. Region
Đukanović: Kad nema EU, na Balkan se probijaju druge sile

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da su proevropske sile na Zapadnom Balkanu izgubile dio reformske pokretačke snage, te da je logično da, kad nema Evropske unije u jednom regionu, da se na njeno mjesto probiju drugi. Nakon Samita na Brdu kod Kranja ocjenjuje da je spremnost EU da namijeni 30 milijardi eura za infrastrukturne projekte u regionu vrijedna pohvale.

Upozorio je na “ambicije srpskih nacionalista u regionu i instrumentalizaciju Srpske pravoslavne crkve za ostvarenje teritorijalnih ciljeva”.

Govoreći o zanemarivanju Balkana proteklih godina, kazao je da je posljedica gubljenje dijela reformskih pokretačkih snaga.

“Ako nema podsticaja da će reformska zalaganja biti vrednovana, i ako nije definisan jasan vremenski okvir, jasno je da će s vremenom oduševljenje za reforme proći”, kazao je on.

Druga loša posljedica, smatra predsjednik, je to da kad nema Evropske unije u jednom regionu, logično je da se na njeno mjesto probiju drugi. “Tako danas ulaze treće države, koje se pokušavaju probiti sa svojim interesima, a ti interesi su u suprotnosti, ne samo s evropskom perspektivom regiona, nego i evropskom jedinstvenošću i evropskim sistemom vrijednosti. To nije samo balkansko, nego i evropsko pitanje”, istakao je Đukanović u intervjuu za CDM.

U dokumentu i onome što je čuo tokom rasprave, Brdo je otvorilo prostor za novi optimizam.

“Trenutno još ne mogu suditi šta će to donijeti. U dokumentu i raspravi je jasno potvrđeno da se politika proširenja nastavlja i da Zapadni Balkan ima svoj prostor u ujedinjenoj evropskoj porodici. Naravno, moramo poštovati pravila, ubrzati reforme, dostići standarde, ali vrata nam nisu zatvorena”, kazao je on.

Druga poruka je pak evropski investicioni plan, u vrijednosti od 30 milijardi eura, koji bi morao, nakon prethodno pripremljenih projekata u vladama regiona, obezbijediti sredstva, prije svega za infrastrukturu – saobraćajnu, energetsku i digitalnu – za bolje veze s Evropom.Prokomentarisao je da li taj paket EU može anulirati kineski uticaj na Balkanu.

“Sasvim je legitimno da velike sile pokušavaju ostvariti svoje interese u regionu. Ujedno smatram da je legitimno i vrlo odgovorno da onaj ko je najviše pozvan da brine za interese nekog regiona, upravo to i radi. Nema sumnje da je EU lokomotiva evropskog kontinenta. Ako nije dovoljno jaka, probijaju se drugi”, istakao je Đukanović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision