Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Čudesni gradić na jugu Italije nastao kao poreska prevara

Ako pitate iskusne putnike i Italijane gdje otići na izlet na jugu Italije, teško da neće spomenuti gradić na brdašcima provincije Bari.

Mjesto se zove Alberobelo, a njegov zaštitni znak su takozvane trulli kućice. Jedan pogled na grad i mislit ćete da ste zašli u najromantičniju verziju ruralnog Mediterana iz 16. vijeka.

Razlog tome je njegova bajkovita arhitektura, odnosno tradicionalna gradnja kuća od kamena sa krovovima u obliku stošca. Gradnja ovog tipa bila je prisutna i ranije, a i van Italije, ali do bolje organizacije i ujedinjavanja došlo je prije 500 godina.

Postoje brojne verzije o tome zašto je podignut Alberobelo, ali najpopularnija je ona koja dobro rezonira s ljudima i danas – priča koja kaže kako je naselje podignuto iz vjekovima stare potrebe čovjeka da izbjegne plaćanje poreza.

Alberobelo ima bajkovitu arhitekturu

Naime, kada je Kraljevina Napulj poslala “svog čovjeka” u prikupljanje poreza, lokalne vlasti su se dosjetile lukavštine – izgraditi feudalno naselje od vapnenačkog kamenja bez veziva, koje se lako može demontirati i ponovno podignuti kada poreznici odu.

S vremenom su dobili kraljevske povlastice što ih je oslobodilo feudalnih davanja, ali zadržali su stil gradnje: debeli krovovi i dobra izolacija činili su ove „apartmane“ ugodnim ljeti, a toplim zimi.Alberobelo odiše romantikom

Možda se na prvu čini kao muzej davnih vremena na otvorenom i iznenađuje ideja da neko tu još živi, ali ovaj gradić ima čak 11.000 stanovnika. Štaviše, zapadnjački turisti pokazuju velik interes za kupovinom tih nekretnina koje bi preuredili u kuće za odmor.

Slične građevine moguće je pronaći od Mediterana do Njemačke

Slične građevine moguće je pronaći od Mediterana do NjemačkeFOTO: AGENCIJE

Ovaj stil gradnje nije nepoznat u svijetu. Slične građevine moguće je pronaći od Mediterana do Njemačke. Služili su uglavnom kao zaklon poljoprivrednicima ili kao spremište, iako se u nekima od njih i stanovalo.

Nestvarno lijep italijanski gradić

Posebnost ovog italijanskog mjesta je ipak u tome što su na tako maloj površini perfektno očuvani brojni primjerci koji i danas vrve životom, zbog čega ga je godine 1996. UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine u Evropi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision