Petak, 2. Aprila 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Aprila. 2021. Bosna i Hercegovina
Čović podržao Blinkenove stavove: Niko neće za nas napraviti konačno rješenje

Član Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podržao je stavove američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koje je jučer u pismu predstavio članovima Predsjedništva BiH.

Kako je rekao Čović, Sjedinjene Američke Države su uz EU najvažniji geopolitički i geostrateški partner BiH.

“To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika gospodina Anthonyja Blinkena, koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme. Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju”, kazao je Čović.

Dodao je da je Blinken jasno istakao kako niko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći.

“Implementacijom ključnih odredbi u predmetima ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’ mi započinjemo novu eru evropske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture, mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje su ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu”, dodaje Čović.

Naglasio je da prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.

“To su načela demokratije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD-om i EU je potvrđeno sporazumom u Mostaru u junu prošle godine, koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja”, naglašava Čović.

Zaključuje da je legitimna volja da vas neko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga.

“To je temeljno ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti evropskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine”, zaključuje Čović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision