Subota, 10. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
Čović: Kompromis u sporazumu vrlo precizno definira naš put prema NATO-u
Prije četiri dana vođe tri nacionalne političke stranke u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Sporazum o formiranju vlasti. Otvorilo je to mogućnost da BiH nakon više od deset mjeseci od izbora napokon dobije Vijeće ministara.

“Ja sam uvjeren da smo ovaj put, sve što je bitno naglasili u takvom jednom sporazumu, o načelima djelovanja ministara i svih razina vlasti u BiH, bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave oko toga. Nadam se da se ovaj put neće moći izbjeći implementirati ovakav sporazum”, ističe Dragan Čović.

Kamen spoticanja bilo je pitanje članstva BiH u NATO-u, prema potpisanom mnogi se pitaju kako će se sad izgledati put BiH prema NATO-u

“Hrvatska strana na tom putu nema nikakvih dvojbi. Mi zagovaramo ubrzano put euroatlantskih integracija za BiH. Nažalost, svi to ne vidimo tako, pa smo morali tražiti kompromise. Kompromis koji je pronađen u ovom trenutku u dokumentu načela funkcioniranja vlasti na razini BiH, vrlo precizno definira naš put prema euroatlantskom savezu”, objašnjava Čović.

O izbornom zakonu i njegovim izmjenama i dopunama raspravlja se već dugo, u sporazumu je i to uvršteno. SDP BiH i Naša stranka smatraju kako će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH.

“Političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama. Mi ono što želimo da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim razinama u BiH, što je vrlo jasna ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod ćemo insistirati na tom predstavljanju”, dodaje Čović.

Opozicija sa svih strana tvrdi da je sporazum neodrživ. Čović smatra kako ne vjeruje da se može veća razina usuglašenosti napraviti.

“Nama su bila primarna dva cilja, izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije. Ako se dogovor ne ostvari, došli bi u krizu nesagledivih razmjera. Mi drugog puta nemamo, nego ubrzano napraviti vlast”, ističe Čović.

Dotaknuo se Aluminija, budućnosti na tržištu, kao i položaja radnika.

“Posljedice su toga da je on bio tržišno neodrživ. Danas razgovaramo, intenzivno, unutar partnera, vjerujem da ćemo ovih dana imati sastanak kriznog stožera gdje bi uprava, nadzorni odbor i sindikati našli rješenja za 900 radnika, zajedno s političkim institucijama”, kazao je.

Gotovo 26 miliona kuna vrijedna je zadnja odluka Vlade od prije nekoliko dana o finansijskoj podršci za projekte važne za Hrvate u BiH, riječ je o 89 projekata i programa. Po pitanju izbora kako će se dodijeliti novac, a i visini iznosa u Hrvatskoj ima glasova kritike.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision