Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Čović i Izetbegović danas na sastanku u Parlamentu

Lideri HDZ-a BiH i SDA danas bi u Sarajevu trebali razgovarati o blokadi Doma naroda bh. Parlamenta. Najavio je to Dragan Čović, tvrdeći da se pokušava naći način za deblokadu vlasti.

Preduslov  je to i za izmjene Izbornog zakona. Čović kaže – nema i neće biti saglasnosti za izmjene Ustava, osim ograničenih – za izbor članova Predsjedništva. Predlagao je prefikse srpski, hrvatski i bošnjački.

Prefiksi su, poznato je, neprihvatljivi za SDA, kao i koncept legitimnog političkog predstavljanja, jer traže brisanje nacionalne odrednice za članove Predsjedništva.

Bakir Izetbegović čak i na susret s Čovićem gleda drugačije.

Bio sastanak ili kafa, konsenzusa – ni na vidiku. Dodik neće strance kao posrednike. Izetbegović bez stranaca ne želi u istu prostoriju. Čović balansira, ipak naginjući na stranu aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice. A stranci – tihi. Ovih dana, čini se, radije slušaju stavove opozicije.

“Uloga međunarodnih činilaca je očigledno dosta velika pošto vidimo da kod jednog dijela, i to vrlo relevantnih domaćih političara postoji neka vrsta želje da se izbjegnu razgovori i dogovori. Mislim da da bi stranci trebali prije svega da se prema toj činjenici izjasne, da ne žele da budu alibi za ovdašnji politički štrajk”, kaže Milan Sitarski in Instituta za društvenopolitička istraživanja u Mostaru.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision