Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH, nego međusobno prožimanje unitarizma i separatizma

Povodom pregovora o izbornoj reformi i trenutnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini predsjednik HDZ-a rekao je da ako neko želi novi Dejton to je moguće napraviti formiranjem dvije federalne jedinice u Federaciji BiH.

“Bio sam u Beogradu na radnom ručku koji smo dogovorili prije mjesec dana u Sloveniji na sastancima EPP-a da malo sadržajnije razgovaramo. Na sličan način predsjednik RH pozvao je gospodina Dodika, kao što je gospodin Palmer bio kod predsjednika Vlade RH, gospodina Plenkovića”, rekao je Čović.

Istakao je da su razgovori išli u smjeru razgovora o načinu ublažavanja krize u BiH.

“Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije razgovarati. Ono što ja znam, s predsjednikom Vučićem će ubrzo razgovarati Izetbegović, znam da je razgovarao i s gospodinom Milanovićem. Nema alternative za te razgovore, trebaju biti još dinamičniji i da pokušamo stvoriti ambijent da profunkcionira vlast i da riješimo ključne reformske probleme”, dodao je.

Čović smatra da Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH, dodavši da je trenutno izvorište krize naglašeni separatizam i unitarizam te da se oni međusobno dopunjavaju.

“Mnogo je više problema, izvorišta nesporazuma u BiH koji traju. S jedne strane imate naglašeni separatizam, a s druge strane unitarizam. Oni se međusobno dopunjavaju i to je pravo izvorište krize u BiH. Mi moramo sagledati malo detaljnije odnose u BiH, a kad je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izričaj, može se nekome svidjeti ili ne svidjeti, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH”, rekao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision