Utorak, 15. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Čokolada – slasna i ljekovita

Konsumiranje čokolade definitivno vam neće pomoći da oslabite, ali zbog njenih korisnih svojstava, naučnici su je svrstali u hranu najviše kategorije u pogledu kvaliteta.

Naučnici sa njemačkog Univerziteta Hajnrih Hajne (Heinrich Heine University) dokazali su da čokolada ima zaštitno dejstvo na kožu. Poredili su dvije grupe ljudi, ljude koji su redovno jeli određenu količinu čokolade i drugu grupu koja nije jela čokoladu. Obje grupe su izložili ultravioletnim zracima u trajanju od 6 nedjelja. Grupa koja je jela redovno čokoladu imala je za 15% manje izraženo crvenilo kože nego grupa koja nije jela čokoladu.

Naučnici sa Univerziteta Georgetown otkrili su da kada se ćelije raka dojke tretiraju flavanolom iz čokolade, one prestaju da se razmnožavaju. Isti efekat je dokazan i kod ćelija drugih oblika raka.

Dokazano je da čokolada pomaže otklanjanju simptoma hroničnog umora.

Grupa pacijenata koja je svakodnevno jela 45 grama tamne čokolade u toku 8 nedjelja – pokazivala je znatno smanjenje umora nego kada je ta ista grupa hranjena placebom u istoj količini u toku 8 nedjelja. Oba puta tokom ispitivanja grupa je bila izložena istim fizičkim naporima. Naučnici smatraju da čokolada pozitivno djeluje na transmitere koji regulišu san i raspoloženje.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision