Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Avgusta. 2021. USK
Članovi Koordinacije temeljnih boračkih organizacija USK-a nezadovoljni zbog odluke

U prostorijama Saveza ratnih-vojnih invalida Unsko-sanskog kantona danas je održan sastanak Koordinacije temeljnih boračkih organizacija s područja kantona. Tom prilikom razmatrana je goruća problematika boračke populacije, posebno RVI-a a to su odluke o jedinstvenoj listi ortopedskih pomagala i financiranju kantonalnih boračkih organizacija…

Članovi Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Unsko-sanskog kantona izrazili su nezadovoljstvo Odlukom o jedinstvenoj listi ortopedskih pomagala koju je na prijedlog ZZO USK-a, donijela Vlada USK-a, bez konsultacijama sa Savezom RVI-a, kako bi ova odluka bila kvalitetnija od prethodne.

U koordinaciji smatraju kako je ona nepovoljna jer će cijene mnogih ortopedskih pomagala biti niže a njihov kvalitet znatno lošiji od prijašnjih. Na drugoj strani, u Ministarstvu za pitanja boraca i RVI-a USK-a navode kako je ovom odlukom lista ortopedskih pomagala proširena ali su se prilikom njene izrade desili određeni propusti i nedostaci. Stoga je realno očekivati promjenu Odluke o jedinstvenoj listi ortopedskih pomagala.

U Koordinaciji temeljnih boračkih udruženja USK-a smatraju kako se odluke o boračkim populacijama donose birokratski a da im se ne ostavlja prostora da mogu blagovremeno reagovati. Tako je, kako tvrde, Odluka o financiranju boračkih populacija donesena s brojnim ograničenjima u odnosu na ranija rješenja. Ukazali su na problem nemogućnosti normalnog funkcionisanja  udruženja pa i obilježavanja značajnih datuma iz naše novije historije.

Ministar Samir Jašaragić dodaje kako za obilježavanje značajnih događaja i godišnjica boračkim udruženjima i organizacijama po nalogu budžetske inspekcije nisu mogli doznačiti neophodna sredstva, ali su iznašli određeno zakonsko rješenje po kojem će od naredne sedmice moći nastaviti financiranje obilježavanja značajnih datuma i događaja. Problem financiranja redovnog rada udruženja aktuelan je godinama jer pojedina udruženja, kako kaže ministar Jašaragić, nisu pravdala doznačena sredstva, i sve dok ih ne opravdaju, neće dobiti nova.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision