Petak, 2. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Avgusta. 2019. Izdvojeno, Svijet
Članice o kandidatu za direktora MMF-a

Članice EU danas će glasati o kandidatu za direktora Međunarodnog monetarnog fonda jer su bili neuspješni razgovori o podršci jednoj osobi, rekao je neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva finansija.

Isti zvaničnik je rekao da razmatraju pet kandidata, mada će glasanje danas biti održano kako bi nova britanska administracija imala vremena da nominuje kandidata ukoliko to budu željeli.

“Ministri članica EU saglasili su se da nastave sa glasanjem i u nekoliko rundi ako to bude potrebno da bi pronašli evropskog kandidata”, naveo je zvaničnik.

Savjet guvernera Evropske centralne banke potvrdio je 25. jula nominaciju direktora MMF-a Kristine Lagard za novog šefa glavne monetarne institucije EU.

Lagardova će krajem septembra ili početkom oktobra odgovarati na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu, ali to tijelo ne može da blokira nominaciju. Nju su predložili predsjednici vlada zemalja evrozone.

Evropski savjet, koji čine predsjednici i premijeri članica EU, mora formalno da potvrdi njeno imenovanje.

U tom slučaju, Lagardova bi naslijedila Marija Dragija na položaju predsjednika Evropske centralne banke 1. novembra i imala bi osmogodišnji mandat koji ne može biti obnovljen.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision