Thursday, 1. June 2023.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Januara. 2022. Zanimljivosti
Čišćenje snijega može dovesti do infarkta

Velik se broj ljudi svake godine povrijedi prilikom čišćenja snijega, a za osobe određenih godina i zdravstvenog stanja to i nije najpametnija aktivnost i trebali bi je prepustiti nekom drugom. Iako se čini kao lak zadatak, čišćenje snijega može dovesti i do srčanog infarkta.

Budite oprezni

Studija objavljena u Americi procjenjuje kako se oko 200.000 osoba javilo u hitnu službu nakon povreda koje su se dogodile tokom čišćenja snijega između 1990. i 2006. godine, što znači da se dogodi oko 11.500 takvih slučajeva godišnje. Povrede mekog tkiva odnose se na 54 posto slučajeva, a povrede leđa oko 35 posto slučajeva.

No, ova studija koja je trajala 17 godina je zabilježila i 1.647 smrtnih ishoda, a svaki od njih je bio uzrokovan stanjem srca. Ako planirate čistiti snijeg, dobro razmislite je li to još uvijek sigurna aktivnost za vas.

Dr. Beri Frenklin (Barry Franklin) proveo je nekoliko istraživanja na ovu temu nakon što je čuo za nekoliko slučajeva smrti te naveo kako bi savjetovao da posebno oprezne budu osobe koje imaju više od 45 godina jer se radi o kombinaciji faktora koji uistinu mogu utjecati na nastanak infarkta.

– Vjerujem da je nemoguće odrediti tačno godinu kada biste trebali prestati s čišćenjem snijegom. Nekad mladi čovjek funkcionira lošije od starijeg kolege, potrebno je znati prepoznati svoj faktor rizika – dodaje Frenklin.

Dobra odluka

Dr. Luka Lafin (Luke Laffin), kardiolog, savjetuje osobama starijim od 55 godina da pronađu neki drugi način za obavljanje zimskih dužnosti. Naravno da ne morate lopatu za snijeg baciti radi ovih savjeta, ali ovisno o vašem zdravstvenom stanju, ponekad to može biti jako dobra odluka.

Jedna stvar koja čine takve zadatke opasnima je vrijeme, a hladnoća može povisiti krvni pritisak i uzrokovati stiskanje krvnih žila. Dodajmo hladnom zraku i intenzitet pri obavljanju zadatka i možemo zaključiti da za pojedince to može biti vrlo opasno.

Jakog je intenziteta

Stručnjaci navode kako čišćenje snijega može biti teška aktivnost intenzivna poput trčanja.

Upravo je jedna studija otkrila kako dvije aktivnosti imaju sličan utjecaj na srce. Čišćenje snijega i trčanje na pokretnoj traci će u istoj mjeri povisiti otkucaje srca kod mladih muškaraca, a čišćenje snijega je čak povezano s višim solističkim pritiskom.

Važno je zdravlje

Da biste se zimi odlučili na teški fizički napor, potrebno je biti siguran u zdravlje vlastitog srca, adekvatno regulirati arterijski pritisak ako je povišen, izbjegavati pušenje i najvažnije ne ispitivati vlastite fizičke mogućnosti ako prije toga niste bili u fizičkom treningu ili vježbanju. Savjet stručnjaka onima koji su tokom cijele godine neaktivni, ali će rado čistiti snijeg je da ostave taj posao nekom drugom jer zima nije vrijeme za dokazivanje vlastitih fizičkih sposobnosti.

– Upozorenje se odnosi posebno na one koji imaju već problema sa zdravljem ili su pretili. Nije vrijedno rizika – kazao je Lafin.

Ako prilikom čišćenja snijega osjetite bol u prsima, treba odmah prekinuti aktivnosti i povući se u toplo. Ako se u toplom i u mirovanju tegobe ne smire, treba se javiti ljekaru.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision