Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Marta. 2021. Zanimljivosti
Čišćenje orbite od svemirskog otpada

U orbiti ima svega, od velikih nefunkcionalnih satelita do dijelova raketa i drugih manjih fragmenata. Stoga je jasno da svemirski otpad postaje problem pa je osmišljena misija s ciljem čišćenja orbite pod nazivom End-of-Life.Services By Astroscale (ELSA).

ELSA-d se sastoji od dvije letjelice, satelita servisera teškog 175 kg i klijentskog satelita teškog 17 kg. Serviser je razvijen da na siguran način uklanja otpad iz orbite, a posjeduje tehnologiju i magnetni sistem za spajanje. Klijentski satelit je replika svemirskog otpada. Serviser će se konstantno spajati i razdvajati od klijentskog servera u seriji demonstracija te tako pokazati svoju sposobnost da pronađe i spoji se s nefunkcionalnim satelitima i drugim otpadom. Demonstracije uključuju potragu za klijenskim satelitom, inspekciju, dolazak do njega i spajanje.

Poput okeanskog, svemirski otpad je ratući problem jer leti velikom brzinom i može oštetiti druge funkcionalne letjelice. Takođe, predstavlja rizik za astronaute u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Misija ELSA-d će trajati oko šest mjeseci, a potom će serviser i klijentski satelit biti usmjereni prema Zemljinoj atmosferi kako bi sagorjeli. Isto će se dogoditi i sa svemirskim otpadom koji će biti transportovan u atmosferu, gdje će sagorjeti. Ovo je važna misija jer su iskoristive orbite u kojima se nalaze sateliti prilično uske tako da ne možemo priuštiti da budu zakrčene otpadom.

Kompanija Kurs orbital je takođe posvećena ovom problemu s ciljem čišćenja orbite.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision