Nedjelja, 21. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Čekajući vruću političku jesen: Između HDZ-ovih poruka partnerima i SDS-ovih najava nove većine

Gotovo je izvjesno da naša zemlja neće imati formiranu državnu i vlast u FBiH čak godinu dana nakon izbora. Nominalno partneri postoje, a to su SDA, HDZ i SNSD uz stranke koje će djelovati s njima u koaliciji. Ipak, njihova međusobna prepucavanja, uslovljavanja i oštre poruke ne daju građanima doznanja da će se politički čvor uskoro raspetljati.

SDA želi formirati vlast na svim nivoima uz garant SNSD-a da će se nastaviti NATO put naše zemlje. SNSD otvoreno poručuje da ne želi u NATO, što je već mjesecima nerješiva enigma. Iako je našoj zemlji aktiviran MAP i BiH sada treba predati prvi Godišnji nacionalni plan, blokada SNSD-a tog pitanja drži status quo.

HDZ insistira da se prvo formira vlast, pa da se tek onda razgovara o pitanju NATO-a, ali je evidentno da SNSD-ov predsjedavajući Vijeća ministara to pitanja nikada ne bi stavljao na dnevni red, što je za SDA neprihvatljivo.

Svi pak žele EU put, koji zbog nemogućnosti dogovora u vezi NATO-a ispašta u velikoj mjeri.

SDA ima i problem s HDZ-om kada je u pitanju Vlada FBiH. Zajedno su formirali potrebnu većinu u Parlamentu FBiH, ali će izvršna vlast definitivno sačekati. HDZ kontinuirano na dnevni red stavlja i želi izmjene Izbornog zakona, što će biti njihov uslov za partnersko djelovanje u vlasti.

U proteklih pet dana iz HDZ-a su poslali dva otvorena pisma u kojim anajavljuju odlučniji stav i političko djelovanje, kazavši da ne žele krize i blokade, već hitno formiranje vlasti. Najviše oštrih riječi i poruka upućeno je SDA.

S druge strane novi predsjednik SDS-a Mirko Šarović pomalo stidljivi spominje moguće opcije za novu parlamentarnu većinu u državnom parlamentu, kritikujući SNSD da ništa nije uradio.

Ipak, matematika kaže da je nova većina gotovo nemoguća, a prije svega što ni SDA i stranke okupljene oko njih (SBB, DF, PDA…), ali ni HDZ ne mogu rizikovati s obzirom da u Domu naroda u Klubu Srba apsolutnu većinu ima SNSD, koji ima čak četiri svoja delegata.

SDA će se najesen suočiti i sa stranačkim kongresom i izborom novog predsjednika i rukovodstva stranke.

Uzmemo li u obzir sve navedeno evidentno je da nas čeka vruća politička jesen, a teme koje će dominirati su nesumnjivo NATO put, MAP i Godišnji nacionalni plan, izmjene Izbornog zakona, a nisu isključena ni nova politička žarišta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision