Petak, 24. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2020. Bosna i Hercegovina
Čekajući budžet: BiH država neizvjesnih izbora

„Sve će biti gotovo u narednih nekoliko dana“, poručuje Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), komentarišući činjenicu kako Bosna i Hercegovina još nema budžet za 2020. godinu.

Da bi zemlja dobila budžet neophodno je da ga usvoje oba doma državnog parlamenta – Predstavnički i Dom naroda. Prethodno je budžet u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, 26. juna.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio budžet 15. jula. Šest dana kasnije, 21. jula, Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio budžet, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBiH.

Zbog toga je formirana Komisija za usaglašavanje teksta budžeta koja po hitnoj proceduri treba usaglasiti zajednički prijedlog budžeta oba doma.

Majkić navodi da, ukoliko bi Predstavnički dom PSBIH na sjednici, u četvrtak, 23. jula imenovalo tri predstavnika, koji bi bili članovi zajedničke komisije za usaglašavanje teksta Zakona o budžetu, stiču se uslovi da Komisija 27. jula postigne dogovor oko teksta Prijedloga zakona o budžetu.

„Potom bi odmah uslijedile sjednice oba doma koje bi konačno usvojile budžet“, kaže Majkić.

Majkićevo mišljenje dijeli i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. On je nakon sjednice Kolektivnog šefa države, 22. jula, izjavio kako je moguće u narednih sedam dana imenovati Zajedničku komisiju koja će usaglasiti tekst budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision